Дата и время

Вівторок, 27 березня 2018 06:45

Досвід участі в програмі академічної мобільності Еразмус+ студентки факультету життєдіяльності, природокористування і туризму ЧНТУ

Оцініть матеріал!
(0 голосів)

Луцька Анастасія, студентка IV курсу групи МР-141 за напрямом підготовки «Маркетинг» факультету життєдіяльності, природокористування і туризму ЧНТУ прозвітувала про участь у 5-місячній програмі академічної мобільності «Erasmus+» для навчання в університеті м. Марібор (Словенія).

 

       Erasmus+ – це програма ЄС в сфері освіти, професійної підготовки, молоді та спорту на період 2014-2020. Програма надає можливості для співпраці з європейськими університетами задля організації взаємного обміну студентами, викладачами та адміністративним персоналом за проектами з міжнародної кредитної мобільності. Основною метою програми залишається розвиток молодіжної мобільності, сприяння сталому розвитку країн-партнерів у галузі вищої освіти, робота з молоддю, становлення європейського виміру у спорті та розповсюдження європейських цінностей у цілому.

Досвід Erasmus+ розпочинається з отриманого повідомлення про програму і, як результат, подачі необхідних документів до University of Maribor, оскільки дана програма пропонувалася студентам саме цього університету і включала напрямок підготовки на Faculty of Economics and Business.

Для участі в програмі необхідна мотивація – бажання отримати нові знання та досвід, розширити коло знайомств, можливість порівняти європейську освіту з українською, пізнати культури інших країн та мати змогу подорожувати.

Маріборський університет приймає студентів з усіх країн світу, підтримуючи розвиток дружніх відносин у дусі співпраці та взаєморозуміння, а також має передовий досвід в галузі освіти. Крім навчальних занять університет пропонує студентам взяти участь у цілому ряді заходів, які сприяють обміну культурних особливостей кожної нації та надають можливість розширення комунікацій між студентами для подальшого спілкування та проживання під спільним дахом в гуртожитках.

Основною мовою викладання в університеті для студентів даної програми є англійська. Дисципліни для вивчення обираються самостійно з поданого списку, виходячи з власних інтересів. Отже, в ході програми було обрано 5 курсів, які в сумі становили 30 кредитів ECTS. Загальна атмосфера на лекціях – дружня, викладачі та студенти беруть активну участь в обговореннях дискусійних питань, кожен бажаючий має змогу висловлювати власні думки. Ще однією особливістю організації навчального процесу є вільний доступ до WI-FI в межах університету. Кожне лекційне заняття візуалізоване з використанням мультимедійного обладнання. Для того, аби мати доступ до усіх матеріалів лекцій, використовується система доступу дистанційного навчання Moodle. Складання іспитів може відбуватися в різних формах: складання есе, написання проекту, тестова робота, відкриті письмові запитання або усний іспит. Оцінювання студентів справедливе, а результати оприлюднюються анонімно, кодуючись номером студентського ID.

Словенія – це єдина в Європі, в якій діє система купонів на харчування. Це означає, що в деяких ресторанах та кафе у Маріборі або скрізь у Словенії в середньому за 2,5 євро можна скуштувати смачну їжу для студентів. Решту вартості їжі субсидує уряд Словенії. У звичайний «студентський набір їжі» входить вода, фрукт, перша страва, основна страва та салат за вашим вибором. Також є широка мережа різних закладів (переважно фастфуд), в яких можна харчуватися безкоштовно, використовуючи лише купон.

Навчання давало достатньо часу не тільки на підготовку до лекційних занять та проектів, написання робіт, але й на відпочинок та можливість подорожувати країнами Європи, враховуючи зручне розташування Словенії.

За час перебування в цій країні була змога відвідати не лише різні міста та відомі локації самої Словенії, але й міста Угорщини (Будапешт), Хорватії (Загреб, Плитвицькі озера, Пула), Італії (Трієст, Мілан, Венеція), Австрії (Грац, Відень), Німеччини (Мюнхен, Штутгарт, Франкфурт), Чехії (Прага), Франції (Париж) та Нідерландів (Амстердам). Це надзвичайний досвід, який просто неможливо забути.

Розслаблений підхід та можливість зручного підлаштування під навчальний графік – це ще один досвід, який можна відчули на собі в Словенії під час програми Erasmus+. У повсякденному житті кожна людина завжди за щось переживає і часто знаходиться в стресі, що аж ніяк не корисно. Цей дивовижний період допомагає розслабитися, позбавитися зависоких очікувань і просто насолоджуватися моментом та бути поруч з людьми, які стають справжніми друзями за період навчання та життя під час програми.

Можливість «прожити» цей життєвий етап допомагає на будь-яку проблему дивитися інакше. Адже, всі правила і норми насправді є змінюваними. Головне вчасно зрозуміти, що все, що нам нав’язується – мінливе, а кордони, країни, візи є доступними, якщо докласти зусиль. Досвід участі в програмі Erasmus+ – тому підтвердження.

Загалом, за час перебування за кордоном, кожен учасник має не тільки змогу підвищити рівень знань у сфері бізнесу, економіки та маркетингу, а й повністю зануритися у справжнє студентське життя.

На завершення можна сказати одне: Erasmus+ – це неймовірний досвід, який варто здобути усім!

e-max.it: your social media marketing partner
Читати 2262 разів Останнє редагування Вівторок, 27 березня 2018 06:57

Медіа

e-max.it: your social media marketing partner

Контактна інформація

Наша адреса: м.Чернігів, вул. Шевченка, 95

Корпус - №1, каб. 109, 113

тел. +38(04622) 665-167, (093)596-05-49,

(097)522-95-28, (050)637-07-17

e-mail: [email protected]